Την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Πλάκα.

   Οι μαθητές του Γ1 τμήματος παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φροντίζω με την Τέχνη», όπου μέσα από 122 ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα παιδιών από το 1945 έως το 2016 προσέγγισαν βιωματικά την πολύπλευρη έννοια της φροντίδας. Συνειδητοποίησαν ότι η φροντίδα ξεκινάει από τον εαυτό τους, αντιλήφθηκαν τη σημασία της φροντίδας στο οικογενειακό περιβάλλον, ανήγαγαν την αναγκαιότητα της φροντίδας στο αστικό και φυσικό περιβάλλον, ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από τις ιδιαίτερες ανάγκες κοινωνικά ευπαθών ομάδων, όπως οι πρόσφυγες, τα ΑμΕΑ και μη προνομιούχες ομάδες πληθυσμού και αναγνώρισαν τις επιπτώσεις της έλλειψης φροντίδας σε όλους τους παραπάνω τομείς.

Οι μαθητές του Γ2 τμήματος παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μόνος ή Μοναδικός; Διαφορετικότητα & ρατσισμός», όπου μέσα από 114 ζωγραφικά,τρισδιάστατα έργα και comicsπαιδιών ηλικίας 3-14 ετών, γνώρισαν και κατανόησαν τις έννοιες της διαφορετικότητας και του ρατσισμού. Αποδέχτηκαν και σεβάστηκαν τη διαφορετικότητα, απέβαλαν προκαταλήψεις, καλλιέργησαν κριτική σκέψη, ενημερώθηκαν, προβληματίστηκαν, κινητοποιήθηκαν αλλά και συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό φαινομένων βίας λόγω της διαφορετικότητας.

   Και τα δύο τόσο ενδιαφέροντα προγράμματα ολοκληρώθηκαν στο εργαστήριο ζωγραφικής του Μουσείου, όπου οι μαθητές ανακάλεσαν τις εμπειρίες τους σχετικά με τα όσα βίωσαν και δημιούργησαν έργα ζωγραφικής με θέμα τη φροντίδα και τη διαφορετικότητα.

Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εκπαιδευτική επίσκεψη και μοναδική εμπειρία για τα παιδιά και τους δασκάλους τους.

 

επισκ.Γ1

 

επισκ.Γ2

 

επισκ.Γ3