Επίσκεψη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α. Τρίτση πραγματοποίησαν τα τμήματα Δ1-Δ2 την Τρίτη 4/10 προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

α) Επίσκεψη στο Κέντρο Προσανατολισμού & Ενημέρωσης

Στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο έγινε η υποδοχή των μαθητών και δόθηκαν γενικές πληροφορίες για το Πάρκο και τη φύση στην πόλη καθώς και για τα οικοσυστήματα στις διαφορετικές εποχές του χρόνου με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Κατόπιν τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και ενημερώθηκαν για την επιλεγμένη δραστηριότητα/διαδρομή. Ακολούθως δόθηκαν συμπληρωματικές πληροφορίες, όπως κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας για την κίνηση στο Πάρκο. Τέλος, στην κάθε ομάδα διανεμήθηκαν φύλλα εργασίας τα οποία χρησιμοποίησαν στο πεδίο.

β) Περιήγηση στη «Διαδρομή της Λίμνης»

Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά μονοπάτια με ενημερωτικές πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος στα λιμναία, δασικά και αγροτικά οικοσυστήματα του Πάρκου, αντίστοιχα. Η περιήγηση έγινε από ειδικευμένη συνοδό της Ορνιθολογικής, ενώ παράλληλα οι μαθητές σε προκαθορισμένες στάσεις συγκέντρωσαν στοιχεία για τη μελέτη πεδίου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και χρήση των φύλλων εργασίας.

Το πρόγραμμα έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να έχουν μια πρώτη ίσως γνωριμία με απειλούμενα είδη και να κατανοήσουν τη σημασία της ιδιαίτερης συμπεριφοράς που πρέπει να υιοθετούν όταν βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές και γενικότερα στη φύση. Τα παιδιά, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το βιοτικό και το αβιοτικό περιβάλλον ,να ασκήσουν δεξιότητες ,να αυξήσουν την παρατηρητικότητά τους, να δημιουργήσουν και να παίξουν.

 

Δ ΤΑΞΗ.1small

 

Δ ΤΑΞΗ.2.small