Εργασία ομάδας μαθητώντάξης Στ1: Βασιλειάδου Αικατερίνη, Ικίμης Χρήστος, Εξακουστός Χαράλαμπος, Γομπριάλ Μινά

     Πρόκειται για αστικό ημιτετραώροφο ακίνητο με συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια 840 τ.μ. Το κτίριο, δομημένο την εποχή του Μεσοπολέμου (1935 – 1937), δεν μπορεί να ενταχθεί μορφολογικά σε συγκεκριμένο ρυθμό, ενώ φέρει στοιχεία παράγωγα της περιόδου του νεοκλασικισμού και διακοσμητικά στοιχεία του γερμανικού εκλεκτικισμού, εμφαινόμενα στην κύρια όψη και σε τμήμα της πλαϊνής.

     Το αρχικό κτίριο αναπτυσσόταν σε υπόγειο και 2 ορόφους (ισόγειο και Α΄) και καταλάμβανε περίπου τα δύο τρίτα της κάτοψης του σημερινού. Λίγο αργότερα ή και σχεδόν ταυτόχρονα, οικοδομήθηκε το υπόλοιπο τμήμα. Οι διάφορες επεμβάσεις που έχει υποστεί διαχρονικά το κτίριο έχουν αλλοιώσει αισθητά το μορφολογικό και ρυθμολογικό χαρακτήρα του.

     Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, το κτίριο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο όσον αφορά την Εθνική μας αντίσταση. Μετά την ίδρυσή στις 3/4/1941 της αντιστασιακής οργάνωσης Π.Ε.Α.Ν. («Πανελλήνια Ένωσις Αγωνιζόμενων Νέων»), αρχηγός της οποίας στο Κέντρο Καλλιθέας ήταν ο Μιχάλης Μπαλιτσάρης, ενοικιαστής τότε του κτιρίου όπου κατοικούσε τότε με την οικογένεια του. Εκεί κατέφευγαν οι νεαροί αντιστασιακοί, όπου στα δωμάτια του κτιρίου κρυβόντουσαν και στην ταράτσα του σπιτιού κοιμόντουσαν μετά τη δράση τους.

     Το αρχηγείο εγκαθίσταται στο κτίριο της οδού Φιλαρέτου 108, (τότε 150). Η οργάνωση αυτή ήταν μια από της πιο δραστήριες αντιστασιακές οργανώσεις, που στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής κατάφερε σημαντικά πλήγματα στον κατακτητή, όπως η ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ. Σύμφωνα με την αναμνηστική πλακέτα που υπάρχει στην είσοδο του σπιτιού, «Στα χρόνια της Κατοχής το σπίτι αυτό ήταν το αρχηγείο και το καταφύγιο του Κέντρου Καλλιθέας της Εθνικής Αντιστασιακής Οργάνωσης Πληροφοριών & Δολιοφθοράς». Κύρια αποστολή της Οργάνωσης ήταν η διανομή της παράνομης εφημερίδας «Δόξα», η διασπορά διακηρύξεων, η αναγραφή πατριωτικών συνθημάτων στους τοίχους και η δημιουργία αντιπερισπασμού.

     Η ιστορία, λοιπόν, του κτιρίου Π.Ε.Α.Ν. Καλλιθέας είναι μεγάλη. Πρόκειται για ένα μνημείο που φιλοξενεί το παρελθόν καθόσον εκεί πραγματοποιήθηκε πλήθος διαβουλεύσεων με σκοπό την αποτίναξη του γερμανικού ζυγού.

     Το 1952 τη σκυτάλη της ιδιοκτησίας του κτιρίου πήρε η Γενική Τράπεζα, ενώ το 1999 το δώρισε στο Δήμο Καλλιθέας.

     Το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο (οδός Φιλαρέτου 108)˙ ένας τόπος μνήμης με εικόνες από τους αγώνες και τα μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης, αναμνηστικά αντικείμενα και αποκόμματα εφημερίδων που συμβάλλουν στην απόκτηση ιστορικής μνήμης της νέας γενιάς.