Ένα μαγικό ταξίδι ξεκίνησε πριν από ένα μήνα περίπου, όταν τα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας άρχισαν να προετοιμάζονται για να υποδεχτούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», με την παράσταση Ο κουρέας της Σεβίλλης.

   Τα παιδιά με τη βοήθεια και τη συνεργασία των ειδικοτήτων της αισθητικής αγωγής (θεατρολόγο, μουσικό, εικαστικό) έμαθαν για την ιδιαίτερη τέχνη της όπερας, αυτοσχεδίασαν με βάση τη θεματική και τα πρόσωπα του έργου, συμμετείχαν σε χορωδία για την εκμάθηση του τραγουδιού του φινάλε του έργου, ζωγράφισαν σκηνικό πανό, σχεδίασαν και κατασκεύασαν σκηνικό αντικείμενο και ζωγράφισαν μέρος ενός κοστουμιού.
   Την Πέμπτη το πρωί, 20 Νοεμβρίου, υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τους καλλιτεχνικούς εκπαιδευτές, την ορχήστρα, τους μονωδούς και το μαέστρο του προγράμματος. Έπαιξαν με τα παιδιά και επικοινώνησαν την τέχνη τους ουσιαστικά, με άψογο επαγγελματισμό. Ήταν ένα μάθημα διάδρασης, εμψύχωσης, καλλιέργειας, ήθους και υψηλής αισθητικής για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Όλοι εθνουσιαστήκαμε και το σχολείο μεταμορφώθηκε σε χώρο δημιουργίας και χαράς.
   Την Παρασκευή το πρωί, 21 Νοεμβρίου, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης μαζί με τους δασκάλους τους συνέχισαν το πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας. Όταν φτάσαμε εκεί είχαν στηθεί ήδη τα σκηνικά της παράστασης και οι εκπαιδευτές μας περίμεναν για να μας παρουσιάσουν τα επαγγέλματα που εμπλέκονται προκειμένου να στηθεί μια παράσταση όπερας. Μαζί παρουσιάστηκαν η κατασκευή και οι ζωγραφιές των παιδιών για την παράσταση. Στη συνέχεια, τα παιδιά που συμμετείχαν στη χορωδία ετοιμάστηκαν και πρόβαραν τη θέση τους στη σκηνή και το τραγούδι τους με τη βοήθεια του μαέστρου.
   Ακολούθησε η παράσταση που την παρακολούθησαν όλα τα παιδιά του σχολείου μαζί με τους δασκάλους τους. Ήταν μια εξαιρετική παράσταση διασκευασμένη εμπνευσμένα για παιδιά, που σε όλη τη διάρκεια του έργου δεν σταμάτησαν να γελούν και να χειροκροτούν. Οι πιο συγκινητικές στιγμές για όλους μας ήταν όταν το πανό των παιδιών και το κοστούμι που είχαν ζωγραφίσει εμφανίστηκαν στη σκηνή, με αποκορύφωμα της συγκίνησης η στιγμή που η χορωδίας μας ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε μαζί με τους μονωδούς το τραγούδι του φινάλε.
   Η παράσταση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλων των παιδιών στο τελικό τραγούδι υπό τη διεύθυνση του μαέστρου. Ακολούθησε η υπογραφή αυτόγραφων από τους καλλιτέχνες για τα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, γεγονός που ενθουσίασε ιδιαίτερα τα παιδιά.
   Το ταξίδι αυτό στον κόσμο της μουσικής και του θεάτρου θα μας μείνει αξέχαστο και θα εμπλουτίσει τη ζωή μας!

Ευχαριστούμε το σχολείο μας και τη διευθύντριά του.
Ευχαριστούμε το δήμο Καλλιθέας για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου.
Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τους ανθρώπους της Λυρικής Σκηνής. Θα τους θυμόμαστε με αγάπη!

 

Αθηνά Σταυράκου, Θεατρολόγος

 

100 3309small  100 3318small  100 3344small 

 

img030small  img021small 
 img032small  img036small